Historien om Brämhults Gård

Året var 1953. Entusiasmen var stor på åkerbygden en bit nordost om Knallestaden Borås, närmare bestämt på gården Eskilsryd i Brämhults socken. Redan på 1600-talet började man här röja upp ett öppet landskap. Det var en vacker plats högt belägen och en av Västergötlands högsta toppar, Hybergsås, med en bit över 300 meter över havet, reser sig några stenkast bort. Just på denna plats röjde bönderna Hemming och Eskil ett stycke odlingsmark för sitt leverne. Ordet ryd betyder just röja och platserna fick därmed heta Eskilsryd och på andra sidan vägen Hemmingsryd.

Hushållningssällskapet hade på denna välsignade plats lyckats få köpa en stycke mark av husbonden på stora Eskilsryd för att bygga en avelsstation för svin. Sällskapet hade hushållit väl med sina penningar och var vid stadd kassa. De lät därför bygga en robust och rejäl länga i tegel, betong och grovt trävirke som skulle stå emot alla påfrestningar. 400 grisar fick plats och tumultet var grymt stort.

Tiden gick och fler svinentreprenörer var det som såg sin chans att tjäna en slant på att bönderna fick lämna in sina suggor för avel. Konkurrensen blev för stor och hushållningssällskapet fick till slut krypa till korset och i slutet på 70-talet sälja till ett lantbrukarpar.

Vid sidan om grisarna kom det nu även in kor och höns i svinalängan. Bondmoran som var född på granngården Hemmingsryd på andra sidan vägen och som halva sitt liv betraktat skådespelet på nära håll, fick nu mjölka kor och plocka ägg vid sidan om svinskötseln. De odlade även grönsaker och potatis på åkerplätten invid svinalängan. Bonden fick dock tyvärr problem med sin hälsa, djuren såldes och svinalängan förföll i glömska.

Svinalängan 2010

Svinalängan 2010

En dag knackade en nyfiken entreprenör på dörren och undrade vad detta var för ett spännande spökhus. Väl medveten om att taket var som ett såll, samtliga 34 fönster var spruckna och utslagna, värmesystemet var helt kasserat och mycket mycket annat, så fick jag ändå en varm och positiv magkänsla att det fanns en stor potential i byggnaden. Det vore skam att inte ta vara på detta fantastiska hus med en så vacker och inspirerande omgivning.

En lätt oförmåga att se några hinder på vägen gav till slut en ingivelse och tro på att kunna förvandla den gamla förfallna svinalängan till ett fantastiskt konferens och gårdshotell där människor kunde mötas och må bra. Men Eskilsryds Avelsstation kunde gården ju inte heta längre då den skulle bli ett konferens och gårdshotell. Det fick bli Brämhults Gård – för en ekologisk och hållbar livsstil.

För mig personligen betyder gården en förändring till något bättre, en plats att mötas på och åldras med, en plats för besökare att befinna sig väl och må bra. Om jag kan genomföra alla mina visioner med gården vet jag inte än, det är en av de största utmaningarna i mitt liv. Men med stor portion tålamod, bra jordmån och stark växtkraft så kan det säkert gå vägen.

Som den danske filosofen Søren Kirkegaard sa och jag känner så väl igen mig;

” Att våga är att förlora fotfästet för en stund.”

Dock har en stund varat ganska länge nu, närmare bestämt 1,5 år. Vore skönt med lite fäste för fötterna nu 🙂

Hjärtligt välkommen till Brämhults Gård och få en upplevelse för alla dina sinnen.

Jörgen Ivarsson

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar